Sociale Veiligheid
Visie op veiligheid
Op een school werken en leren veel verschillende mensen, die allemaal een andere achtergrond en eigen waarden en normen hebben. Om zich goed te kunnen ontwikkelen hebben, kinderen een veilige sociale omgeving nodig. Eén van de sleutels tot het realiseren en behouden van een sociaal veilige school is een gezamenlijke visie en de bijbehorende schoolafspraken die hieruit voortvloeien, die voor iedereen -schoolpersoneel, ouders en leerlingen -helder, haalbaar en beschikbaar zijn.
Op de Willibrordusschool voeren we actief beleid ten aanzien van sociale veiligheid om een prettige schoolomgeving te creëren en consolideren voor de leerlingen, ouders en schoolpersoneel. Om dit te waarborgen ondernemen we zowel preventief als curatief, structureel en incidenteel acties ondernomen. We doen dit aan de hand van onderstaande uitgangspunten;
- Wij achten sociale veiligheid binnen onze school vanzelfsprekend. Iedere leerling moet zich veilig voelen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen;
- Een sociaal veilige school creëren en behouden is een onderdeel van de pedagogische taak van de school. Het betekent het geven van positieve aandacht aan elke leerling, en het tijdig en gepast ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag;
- Sociale veiligheid wordt bewerkstelligd door het juiste gedrag van personeel, leerlingen en ouders. De school geeft normen en regels voor dat gedrag;
- Sociale veiligheid wordt in stand gehouden door een balans tussen het voorkomen van onveiligheid (preventief aspect) en het adequaat corrigeren van gedrag dat onveiligheid teweegbrengt (curatief aspect).
Onze waarden
Het schoolpersoneel heeft in samenspraak met ouders (medezeggenschapsraad en bestuur) de kernwaarden vastgesteld die wij, met betrekking tot sociale veiligheid, zeer belangrijk achten. Deze waarden zijn;
- Positiviteit: Positiviteit is een leidraad binnen onze school. Een positieve insteek, een lach op je gezicht, er zin in hebben of zin maken, samen ergens voor gaan. Positiviteit die zich uit in opbouwende woorden en een welwillende instelling.
- Betrouwbaarheid: Wij zijn eerlijk en integer. Beloftes worden nagekomen, fouten worden toegegeven en wij spreken de waarheid.
- Veiligheid: Wij gedragen ons veilig en zorgen dat anderen zich veilig voelen. Onze school is een veilige plek voor alle betrokkenen, wat betekent fysiek veilig zijn en sociaal veilig voelen. Vrij om te spelen, te werken en te lachen, zonder angst of schaamte.
- Respect: Wij hebben respect voor elkaar en tonen dit zowel verbaal als non-verbaal. Wij hebben respect voor verschillen, voor andersdenkenden, voor jong en oud. Wij kijken elkaar aan, zeggen sorry en zijn beleefd.
- Verantwoordelijkheid: Wij zijn verantwoordelijk voor onszelf, maar ook voor de ander. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, zijn eigen spullen, zijn eigen prestaties. Wij zijn echter ook verantwoordelijk voor elkaar, voor de gezelligheid, voor de sfeer, voor elkaars plezier.
- Saamhorigheid: Wij horen bij elkaar, de leerlingen, hun ouders en het schoolpersoneel. Wij zijn er voor elkaar, komen voor elkaar op, zijn behulpzaam.
- Gelijkheid: Wij zijn allemaal even waardevol.
- Duidelijkheid: De school is een omgeving waarbinnen veel structuur is. Deze structuur biedt kinderen duidelijkheid, houvast, herkenning, voorspelbaarheid en daarmee een gevoel van veiligheid. Het is duidelijk wat de leerling kan verwachten, van de leerkracht en van klasgenoten. Wij streven ernaar de leerlingen zelf structuur te leren aanbrengen in hun handelen. Onze regels en afspraken zijn helder en duidelijk.
Onze schoolafspraken
Uit de bovenstaande kernwaarden vloeien de schoolafspraken. De schoolafspraken zijn gebaseerd op de waarden Verantwoordelijkheid, Respect, Veiligheid, Betrouwbaarheid en Saamhorigheid.
De afspraken zijn algemeen geformuleerd en daardoor van toepassing op alle betrokkenen en in alle ruimten van de school. Deze algemene schoolafspraken krijgen hun specifieke invulling of uitwerking wanneer deze op detailniveau, afhankelijk van de doelgroep en de ruimte, verder worden uitgewerkt.
Sociaal-emotioneel leren
Sociaal-emotioneel leren is een wezenlijk onderdeel van het onderwijs en de dagelijkse schoolpraktijk. Aan de hand van de methode Leefstijl wordt er gewerkt aan een positieve sociaal-emotionele ontwikkeling met als basis een open, positieve en oplossingsgerichte houding van kinderen en leerkrachten. We leren de leerlingen positief en gewenst gedrag.
Op onze school werken we structureel uit deze methode in groep 1 tot en met 8. Er wordt inhoudelijk ingegaan op het tegengaan van gedrag dat voor andere kinderen als negatief wordt ervaren, zoals pesten. Ook is er aandacht voor andere culturen en verschillen tussen mensen in het algemeen.
Pesten
Het team van de Willibrordusschool vindt het belangrijk dat de leerlingen zich in een prettige en geborgen sfeer kunnen ontplooien. Wij willen met behulp van preventieve strategieën en interventies pesten voorkomen. Naast de structurele inzet van de methode Leefstijl kan het maken van gezamenlijke afspraken met de kinderen, gesprekken over de sfeer en het uitspreken en nabespreken van incidenten pestgedrag in de kiem smoren. Wij betrekken de ouders in een vroegtijdig stadium bij vermeend pestgedrag. Regelmatig wijzen de leerkrachten de kinderen op de gemaakte afspraken in en rond de school. Wanneer er sprake is van regelmatig pestgedrag, dan wordt een pestprotocol gehanteerd op school.
Taken en verantwoordelijkheid
Op de Willibrordusschool hebben de intern begeleiders een coördinerende taak als het gaat om sociale veiligheid en pesten. De rol van aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en Huiselijk geweld ligt bij de directie.
De school werkt samen met andere instanties zoals schoolmaatschappelijk werk, Jong JGZ, en jeugdzorg, wanneer er zorgen zijn die buiten de grenzen, mogelijkheden of verantwoordelijkheden van de school vallen.
Wij streven er voortdurend naar een veilige, fijne en warme school te zijn en te blijven voor alle betrokkenen!