Coöperatief Onderwijs
In een fijne klas heerst een vriendelijke en open sfeer, durven kinderen fouten te maken en worden kinderen die 'anders' zijn niet uitgelachen. In zo'n klas wordt met elkaar gewerkt, niet los van elkaar en niet in competitie met elkaar. Het is een gegeven dat leerlingen van elkaar kunnen leren. Kinderen kunnen vaak op een heel heldere manier iets aan elkaar uitleggen.
Coöperatief leren is groepswerk waarbij de kinderen écht samen werken en leren. Met 'echt' bedoelen we dat de leerlingen als groepsleden bij elkaar betrokken zijn en van elkaar afhankelijk zijn om een goed resultaat te behalen. Samenwerkend leren is een werkvorm die een gelijkwaardige plaats verdient naast individuele en klassikale werkvormen. Samenwerken is een vaardigheid die van groot belang is om goed te functioneren in het maatschappelijk leven van de 21e eeuw.
Het leren middels coöperatieve werkvormen levert verder een positieve bijdrage aan de effectieve leertijd, het pedagogisch klimaat en de stimulatie van het zelfvertrouwen. Wanneer de leerlingen tegelijkertijd een gelijkwaardige bijdrage leveren, individueel aansprakelijk zijn en op een positieve manier van elkaar afhankelijk zijn, wordt voldaan aan de basisprincipes van coöperatief leren. Daarmee ontwikkelen onze leerlingen betrokkenheid, verantwoordelijkheid, hulpvaardigheid en zelfstandigheid.
Hoort u thuis begrippen als oogmaatje, schoudermaatje, fluisterstem of stiltesignaal? Dan kunt u ervan uitgaan dat er die dag gewerkt is volgens het coöperatief-leren-principe!