Adaptief Onderwijs
Op de Willibrordusschool geven wij adaptief onderwijs, wat houdt dat eigenlijk in?
De basisgedachte is dat leerlingen verschillend leren en recht hebben op onderwijs dat aan die diversiteit tegemoet komt. Daarom is het voor de school belangrijk te weten hoe het kind leert (bijvoorbeeld ontdekkend, via een klein duwtje of meer gestuurd en begeleid).
Bij adaptief onderwijs worden leerkrachten voortdurend uitgedaagd om onderwijs te geven dat rekening houdt met verschillen tussen kinderen met hun uiteenlopende behoeften. Het heeft een aantal kenmerken, dat voor de leerkrachten de richtlijnen aangeeft voor het handelen in de groep:
- De leerkracht bevordert dat het kind zich veilig en aanvaard voelt;
- De leerkracht versterkt het zelfvertrouwen van het kind;
- De leerkracht bevordert de zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheid;
- De leerkracht zorgt voor onderwijs dat, zowel bij de inhoud en de werkvormen als bij de klassenorganisatie, stimuleert tot actief en betrokken leren;
- De leerkrachten denken gezamenlijk en systematisch na over hun eigen handelen.
Zoals het hier staat lijkt het zo logisch: alle leerkrachten horen toch op die manier te werken? Om aan die kenmerken te voldoen is echter veel inspanning van de leerkracht nodig. Het vereist een andere manier van denken en andere vaardigheden.
Strak klassikaal onderwijs wordt op de Willibrordusschool niet gegeven. Hoe ziet het onderwijs voor uw kind er dan wel uit?
- De kinderen krijgen instructie op meerdere niveaus en op verschillende tijden;
- In de groep worden verschillende activiteiten tegelijk uitgevoerd;
- De kinderen krijgen een grotere verantwoordelijkheid en worden daardoor meer zelfstandig.